Scriptie tips

Het schrijven van een scriptie is opgedeeld in 3 fasen:

1. Oriëntatiefase/informatiefase
2. Onderzoeksfase
3. Uitwerkfase

Tips voor fase 1

1. Wat wil je gaan onderzoeken? Welk probleem wil je gaan aanpakken? Denk hier eerst eens uitgebreid over na en maak een goede probleemanalyse.

2. Steek veel energie in het maken van een plan van aanpak. Als je een goed plan hebt, volg je in latere stadia de concrete stappen die je opgesteld hebt. Controleer ook of je plan correspondeert met de eisen van je opleiding. Als je tijdens het schrijven van je scriptie erachter komt dat je plan niet klopt, gaat dit je enorm veel extra tijd kosten.

3. Leg je plan eens voor aan diverse personen en vertel ze hoe het onderzoek is opgebouwd. Hoe vaker je dit doet, hoe meer ideeën je krijgt, hoe logischer de verbanden worden. Zo wordt het voor jezelf helder en kun je verder met de onderzoeksfase.

Tips voor fase 2

1. Zoek recente literatuur die relevant is voor jouw onderzoek. Zorg voor toonaangevende vakliteratuur, dit maakt je theoretische kader sterker én wetenschappelijker.

2. Kies alleen de hoofdstukken die er toe doen en maak hier korte aantekeningen van. Je kan de interessante stukken ook markeren met een gekleurde markeerstift. Zo heb je direct een overzicht van de voor jou belangrijke onderdelen. Mocht je tijdens het lezen van een hoofdstuk al snel merken dat het niet relevant is, stap dan over naar een nieuw hoofdstuk. Verspil niet onnodig kostbare tijd.

3. Maak een mindmap (we zullen hier later nog een keer dieper op ingaan) of hang een prikbord op met onderwerpen die van toepassing zijn. Maak het voor jezelf opnieuw overzichtelijk door verschillende kleuren per onderwerp te gebruiken. Blijf jezelf continu afvragen of de vergaarde informatie écht relevant is voor de beoordelaars.

Tips voor fase 3

1. Gebruik de mindmap of prikbord (waar we je in tip twee over hebben geïnformeerd) om je hoofdstukken te verdelen in een logische volgorde. Vervolgens verdeel je je hoofdstukken in alinea’s. Wat wil je per alinea beschrijven? Heb je alles goed verdeeld? Wanneer het voor jou helemaal duidelijk is begin je pas met schrijven. Je kan hiervoor de speciale ‘outline-tool’ binnen Word gebruiken.

2. Begin met slordig schrijven. Je hoeft nog niet op grammatica en dergelijke te letten. Dit zorgt namelijk dat je je creativiteit kwijtraakt. Zorg ook voor een kladblok waar je tussentijds ideeën in trefwoorden kan noteren zodat je deze niet vergeet.

3. Pas als je helemaal tevreden bent met de informatie die je geschreven hebt ga je beginnen met het afwerken en de puntjes op de i.

4. Gebruik bij het verzamelen van data een van tevoren opgesteld protocol om de dataverzameling zo stapsgewijs te kunnen uitvoeren. Houd je zo goed mogelijk aan dit stappenplan. Zorg ervoor dat de deelnemers op vrijwillige basis meedoen en dat je de data te allen tijde anoniem verwerkt.

5. Refereer bij het formuleren van conclusies aan de literatuur en doe alleen uitspraken die je daadwerkelijk kan onderbouwen.

6. Laatste tip: mocht je vastlopen, neem contact met ons op om je te helpen je scriptie af te maken en je diploma te halen!

Open chat
Kan ik je helpen?
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?